2016. április 15., péntek

Nyílt levél Nagy Nándornak

Tisztelt Nagy Nándor Úr!

Sokáig gondolkodtam azon, hogy hozzászóljak-e a Dunakeszi Hírhatárban megjelent cikkéhez, mely arról ír, hogy „Lakat kerül Dunakeszi legrégebbi iskolájára”. Úgy döntöttem, hogy megteszem.
Mittli Adrienne vagyok, a Dunakeszi Szent István Általános Iskola Szülők Közösségének elnöke.
Az elmúlt évek alatt többször szóba került iskolánk felújítása, az elkészült tervek azonban nem valósultak meg. Ez idő alatt igyekeztünk csinosítani, otthonosabbá tenni az épületet, ebben partnerek voltak a pedagógusok, szülők, önkormányzati képviselők, az iskola alapítványa is. Így lett kerékpártárolónk, tornác az étkező elé, megerősítettük a forfa épület oldalát, és lecseréltük az udvari játékokat.
Mindvégig azon dolgozott az iskola közössége, hogy aki ellátogat hozzánk, az ne a kopott falakat, a rosszul záródó ablakokat lássa, hanem azt a családias légkört, ami jellemzi az iskolát. Munkánk nem volt hiábavaló, hiszen egyre több diák szeretett volna „Szentistvános” lenni. Így a korábbi 260 fős létszám mára már 400 fő fölé emelkedett. Emiatt sürgősen megoldást kell találni a zsúfoltság enyhítésére. Mint megtudtuk, az udvar mérete miatt a bővítésre nincs lehetőség. Hiába építtetné be a tetőteret az Önkormányzat, azzal együtt nagyobb udvart is kellene biztosítani a gyerekeknek. Az előírás 25 m²/fő, ami azt jelenti, hogy legalább három szomszédos telken le kellene bontani a házakat. Ez elhangzott a tájékoztatón, Ön mégsem írt erről a cikkében. Ahogy arról sem, hogy a tantestület támogatja az új épületbe költözést, pedig ez is elhangzott. Emiatt számunkra hiányosnak tűnik a cikk.

A másik lehetőség, ami valamelyik cikkhez fűzött hozzászólásban szerepelt, hogy csökkenteni az iskola körzetét, ezáltal a létszámot, és tagiskolát csinálni az intézményből. Ha valami az iskola lelakatolásához vezethet, akkor ez az! És ezt mi nem szeretnénk!
Büszkék vagyunk arra, hogy akik eddig a Szent István Általános Iskolába íratták gyermeküket, nem azt nézték, hogy kopottak a falak vagy rosszak az ablakok, hanem azt, hogy milyen az iskola szellemisége, milyenek a pedagógusok, vagy a programok. Igen, kinőttük az iskolát, amit sajnos nem lehet bővíteni, de attól mi egy közösség vagyunk. Mi vagyunk a SZENT ISTVÁN ISKOLA, gyerekek, pedagógusok, szülők, a programjainkkal, eredményeinkkel együtt.
Igen, sajnáljuk, hogy itt fogjuk hagyni az épületet, de a közösség az új iskolában változatlanul megmarad. Nem hiszünk abban, hogy a költözés önmagában egy intézmény végét jelenti. A Radnóti Miklós Gimnázium az utóbbi évtizedekben kétszer is más épületbe költözött, és ez a folyamatos fejlődést, és az intézmény javát szolgálta.
Kilenc éve vagyok az iskola szülői közösségének vezetője. Ez idő alatt a szülői közösség a pedagógusokkal együtt folyamatosan dolgozott az iskola fejlesztésén. Úgy érzem, hogy a cikk nem ezt a célt szolgálja, inkább bizonytalan színben tünteti fel az intézményt. Önnek újságíróként lehetősége van a közvélemény formálására, és jobban örülnénk, ha ezt pozitívan használná az iskola érdekében, annál is inkább, mivel két gyermeke iskolánk tanulója.
Pontosítani szeretném a cikkében megjelent adatokat. Az iskolában jelenleg nem 17, hanem 15 tanterem van, ebben 17 osztály került elhelyezésre. A helyhiány miatt 2016 szeptemberétől egy konténerben kapott helyet a tanári szoba. Sokáig sorolhatnám még a helyhiánnyal kapcsolatos problémákat, ezt most nem teszem meg. Ezek az információk szintén elhangzottak a tájékoztatón.
Az iskola költözésének megvalósulása esetén a szülői közösség azon fog dolgozni, hogy minden ezzel kapcsolatban felmerülő probléma megoldódjon, különös tekintettel a közlekedésre. Tudomásunk szerint a Tankerület és az Önkormányzat is pozitívan gondolkodik erről, és ígéretet kaptunk arra, hogy a megoldások közös egyeztetés útján jönnek majd létre. Most is van ingyenes buszjárat az iskolások számára, nem mindenki jár a saját körzetében iskolába, mégis eljutnak a célállomásra. Nem azt kell nézni, hogy valamit hogyan nem lehet megoldani, hanem azt, hogy milyen lehetőségek vannak.

Szeretném megjegyezni, hogy soha senki nem mondta, hogy bezárják és megszüntetik a Szent István Iskolát. Egyedül az Ön cikkeiben szerepel ez. Szükség van iskolára, tehát nem kerül lakat az ajtajára, a mostani épületre sem. Ez is elhangzott a tájékoztatón, iskola marad a felújítás után is.
Teljesen világosan szeretnék fogalmazni: egy közösség nem egy épülettől válik egységes egésszé. A közösséget az egymásért tenni akaró gyerekek, pedagógusok, szülők alkotják a programokkal, eredményekkel, családias légkörrel. Ez a Szent István Iskola.

Üdvözlettel:

Mittli Adrienne
Szülők Közösségének elnöke