2016. május 6., péntek

Stadion-ellenzéki zsákutca

Kezdjük a legelején. Mi is az a sportcsarnok?
Az ellenzék szemszögéből nézve tulajdonképpen egy stadion. Egy olyan stadion, amibe nem jár senki, nem használja senki, így tulajdonképpen semmire sem jó.
Az Önkormányzat szemszögéből nézve egy tornacsarnok, amibe gyerekek és felnőttek százai járnak sportolni és alkalmanként a sok edzés mellett egy-egy meccsre is sor kerül. Emellett közösségi rendezvényekre, (pl.: baba-mama, kézműves, jóga, stb.) is lehet használni.

Az Önkormányzat szerint (akik megszerezték rá a külső forrást) egy hasznos beruházás kerül a városba. Az ellenzék szerint nincs szükség rá, tehát nem fordítottak volna időt és munkát a pénz megszerzésére. Vagy szokás szerint zsebre tették volna, mint Medgyessy Péter azt a laza 180 millió forintot, amit az Alstomtól kapott a metróépítésért cserébe.


Sajnos a konstruktív ellenzéknek nem érdeke, hogy egy jó dolog megvalósuljon, hiszen akkor nem lehetne folyamatosan szidni az ellenfelet. Jól látszik a hozzáállásuk az összes városi témában (pl.: tanuszoda-, óvoda-, iskolaépítés). Kreált ügyekkel próbálnak balhét csinálni. (erről lesz alkalmunk bőven írni). Sajnos sokszor látni, hogy saját remélt politikai tőkéjüket a város fejlesztése ellenében próbálják meg növelni. Ez a saját érdeküket tekintve érthető, de a városi érdeket szemlélve elkeserítő.


Járjuk körül most a sportcsarnok előzményét:

Benkő Tamás önkormányzati képviselő a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Igazgatója. Munkájához tartozik, hogy minél több sportfejlesztést tudjon a megyei településekre hozni. Tamás több éves tárgyalást követően több mint 430 millió Ft TAO (egy kormánydöntés értelmében a vállalkozások Társasági nyereségadójuk egy részét sportcélra fordíthatják) támogatást tudott szerezni. Mivel a képviselő nagy erőfeszítések árán tudta Dunakeszire hozni ezt a pénzt, ezért érthető okokból az volt a kérése, hogy lehetőleg az Ő általa képviselt körzetben, Dunakeszi-alsón épüljön meg a csarnok. Mivel korábban a repülőtér területéről, az ellenzéknek „köszönhetően” is erőltetett politikai vita alakult ki (erről is kaptunk anyagot, nemsokára közölni is fogjuk), ezért az Önkormányzat úgy döntött, hogy az ott lakók döntsék el, szeretnének-e ilyen sportlétesítményt.

A „demokratikus” ellenzék – avagy ne a lakók mondják meg, hogy mit szeretnének 

A baloldali ellenzéknek már itt kezdődött a politikai hisztijük. Hirtelen elfelejtették, hogy ők elvileg demokraták, akiknek a lakók véleményét kell képviselniük. Elkezdtek a véleménynyilvánító szavazás ellen kampányolni. Bojkottra szólították fel az embereket. Mindenhol azt hangsúlyozták, hogy ne menjenek el szavazni, úgyis elcsalják az eredményt. (Na, vajon honnan jött ez a beidegződés? csak nem saját módszer?) Eközben az önkormányzat higgadt stílusban egy dolgot hangsúlyozott minden nyilatkozatában:
„Nekünk az a fontos, hogy a lakók mondják meg, hogy szeretnék-e ha ott sportcsarnok épülne, vagy nem. Ha nem, akkor olyan helyen építjük meg, ahol nem osztja meg a lakosságot”.
Ez elég korrekt, nem? Április 23-án magas részvétel mellett, a szavazók nagy többsége úgy döntött, hogy nem Dunakeszi-Alsóra szeretné az épületet. Így nem is ott épül meg. Azt mondta az önkormányzat, hogy a lakosság dönt, és így is lett. Tiszta sor.
Azért az külön érdekes, hogy még a választás napján is azt kiabálták, hogy illegitim és feljelentést tettek a szavazás ellen (de, azért a szavazatszámláló bizottságba két képviselőjük is delegálta magát), de amikor kiderült, hogy a lakosok többsége nem oda szeretné a fejlesztést, akkor hirtelen elhalkultak és ma már erre a felmérésre hivatkoznak úton-útfélen.

A balliberálisok azonban próbálták úgy beállítani a döntést, mint ha az Ő győzelmük lenne. Emlékeznek még? Eddig bojkottra szólították fel az embereket. Ez nem jött össze. Most azt mondják, hogy az Ő sikerük. Azért halkan megkérdezném, hogy milyen siker az, hogy egy új, modern lehetőség a sportolásra nem valósul meg?
Mindegy mi van, a lényeg, hogy annak az ellenkezőjét harsogják, nehogy már véletlen együttműködjenek…. (lehet, hogy ezt a kifejezést nem is ismerik?) Szerintem viszont a demokrácia sikere volt az alsói szavazás. Az önkormányzati döntés pedig ennek megfelelően az volt, hogy máshol, a Magyarság sporttelepen épül meg a csarnok. Hát, ennyit a balliberális hisztiről.