2017. december 11., hétfő

Tanuljuk az uszodát

Megnyílt „AZ” uszoda. Hurrá! Vannak ugyan gyermekbetegségei, mint minden állami intézménynek, de kétségtelenül ott van és lehet úszni.

Reggel is. Persze reggel 8 helyett, 7.30-kor tessékelnek ki minket a vízből, ami bosszantó, mert 8-ig ígérték. De némi kárpótlást ad, hogy 6.00-tól 7.30-ig Bástya elvtársként, szinte egyedül birtokolhatjuk a vizet. Még. Amíg Dunakeszi sportos lakóinak le nem esik, hogy van már uszoda.


Szóval van uszoda.
Nem strand, hanem uszoda. Elsősorban a gyermekek úszásoktatásának céljából, tehát napközben nem pancsolhatunk. 7.50-től az iskolásoké. Tehát 7.50-ig el kell hagyni az öltözőket is. Ez sem a beígért 8 óra, de legalább reggel is van uszoda.

Hogy délután mi van, az nem világos. Mert az iskolák elvileg 15 óráig használják a medencét. A Google és a hivatal honlapja azt írja hogy 16.00-20.00 használhatja a nagyközönség. A jegyárak tájékoztatójában 18.00-20.00 közötti időszak van megjelölve. Edzés, oktatás egyelőre nincs meghirdetve, tehát elvileg mehetünk már délután 16 órától.
Talán már kicsit előbb is érdemes próbálkozni, hiszen elméletileg a medencék 15 órától üresek. És lehet, hogy maradhatunk 22 óráig, mert a Dunakeszi Post szerint az igények szerint módosítják a zárás idejét.

A hétvégi nyitvatartás szerint pedig 8.00-18.00 között élvezhetjuk az uszodát.

A belépés kicsit bonyolult. Valaki le is fotózta, hogy 4 bilétát kapunk, amiből kettőt nem áztathatunk el, nem dobhatunk ki, különben örök életünkre benn ragadunk, vagy esetleg ugrott a szekrény ellenében adott 1000 forintos kaució.

A szekrények úgy vannak tervezve, mintha mindig nyár lenne. Egy rövidnadrág és egy póló belefér, de a kosztümödet, télikabátod, öltönyödet már ne akard betuszkolni. Pláne mert vállfa nincs, csak akasztó. De majd viszünk vállfát is, sebaj. Nem nyüszögünk, mert végre van uszoda és mehetünk úszni.

Már ha van nálunk úszósapka, mert anélkül nem lehet. És venni sem lehet a helyszínen, de a közelben sem. Ha tehát megveszed a belépőt és nincs nálad sapka, akkor így jártál. Gyorsan haza fogsz érni. Könnyen felismerhető piaci rés, hogy a szomszédban egy konténerből lehetne árulni papucsot, köntöst, törölközőt, úszószemüveget, úszósapkát, és mindenféle úszásoktatáshoz szükséges kelléket. Az úszógumi, strandlabda, matrac viszont gyorsan bukóba fordulna, mert ez egy sportuszoda, ahol úszni lehet. Strandolni nem. Azt a Duna partján lehet a Katonadombnál. Ott meg úszni nem igazán lehet. De ne akarjunk mindent egyszerre, nem igaz?

Ha az ember épp úszik, ritkán van rajta óra. Úgyhogy óra kell a falra. Lett is. Csak kicsi. Akinek dioptriás szeme van, vagy úszósapkában úszik, lehet, hogy a saját belső órájára és időérzékére kell támaszkodnia. Ennek kétségtelen előnye, hogy fejben mérve olyan időket is úszhatunk, mint Gyurta Dani, vagy akár Michael Phelps.

Úszás után pedig végül jól esik a zuhany. Amit nyomkodni kell, mert gyorsan leáll. A zuhanyvíz nem túl meleg, de legalább gyorsan szabadul fel a hely. A zuhanyrózsa pozíciója sem ideális, de hát az sem volt az, hogy nincs uszoda Dunakeszin. Most meg van. 50 év után. Végre!

Menjünk úszni, mert ha mi nem megyünk, akkor Gödről, Fótról fognak jönni úszásoktatásra, ugyanis sehol a környéken nincs már oktatási célú szabad víztükör. Ha pedig mi nem töltjük meg a medencéket, akkor itt lesz, mert ez egy szép új sportuszoda. És ki fogják adni, mert az uszoda fenntartása sok pénzbe kerül. Azaz Dunakeszi lakosságának fognak szűkülni a lehetőségei. Akár annyira, hogy mindig edzés lesz, és megint nem lesz uszodánk.

Úgyhogy menjünk úszni. Aztán majd kiderül, hogy pár hónap múlva azért nem lesznek már gyermekbetegségek, mert megszokjuk őket, vagy azért mert megoldják a problémákat.

Na mentem úszni!