2016. április 17., vasárnap

A dunakeszi tanuszoda, mint iskolapélda

2014-ben a kormány bejelentette, hogy országszerte tanuszodák fognak épülni. A helyi ellenzék persze azonnal összeült és kitalálták, hogy mivel lehetne ezt a hírt is beárnyékolni. Rögtön kapóra jött, hogy korábban már voltak ilyen hírek Dunakeszin és egyikből sem lett semmi. Valamelyik választás előtt (talán 2002-ben) egy nagy tábla díszelgett a Kőrösi iskola előtt, hogy: „Itt uszoda épül”. Akkor sikeresen pályáztak, de miután nem az MSZP nyerte az önkormányzati választást, hirtelen forráshiányra hivatkozva nem lett az egészből semmi. Az is segítségükre volt, hogy minden választási kampány fő témája a városi uszoda volt.


Tehát jó helyzetből indultak, de amikor már minden tény amellett volt, hogy tényleg lesz itt valami, akkor is erőből nyomták a dumát, hogy persze-persze nem lesz itt semmi. Ha mégis, akkor az meg használhatatlan lesz.
Jöttek is a hírek egyből az ellenzéki szócsőből, hogy: „a Fazekas mellé épülne egy uszoda, ami feltehetőleg nem sok mindenre lesz jó a szóbeszéd szerinti 90 – azaz kilencven!!! – centiméternyi vízmélységével.” Ehhez képest, ha jól tudom 190 cm mély lesz a nagymedence.


Természetesen minden beruházásnál vannak olyan lakók, akik nem támogatják, esetleg negatívan élik meg. Erre persze rögtön lecsapott a nagy csapat és elkezdték hergelni a lakókat. Hirtelen nagy segítőként mutatkoztak, akik a testükkel védik meg a lakókat a beruházástól. Figyelmen kívül hagyva, hogy az országban már több tucat tanuszoda működik és nem hallani arról, hogy a lakosok küzdenek, hogy zárják be a nagy zajterhelés miatt, mégis az alábbiakat írta a főszerkesztő.
„A tervekből kiderül, folytatja, hogy az uszoda tetejébe fognak kerülni az épületgépészeti berendezések, amik egész üzemidő alatt nagyon nagy zajjal működnek, ezért az itt élők nyugalmának vége. De fölmerült még az a probléma is, hogy a víz utánpótlás a talaj menti vizekből történik, ami egészen biztosan kihatással lesz az itt élők fúrt kútjaira.”
Aztán amikor a város szerződést kötött az állami kivitelezővel, akkor a város egy biztonsági elemet tett a szerződésbe, amit persze a legnagyobb rosszindulat mellett, rögtön kifogásoltak. Mivel az uszodához tartozó területet átadták az államnak, ezért, a város érdekét védve, beleíratták, hogy ha valamiért mégsem lesz tanuszoda, a terület kerüljön újra a város tulajdonába. Ezt már úgy interpretálták, hogy na, kérem, itt a bizonyíték, hogy nem lesz az egészből semmi.
„A javaslatot „személyesen” a Fidesz frakció nyújtotta be, ami nem másról szólt, minthogy, amennyiben ha három évig nem épül semmi a tanuszoda építésére szánt területre, akkor a telek kerüljön vissza az önkormányzat tulajdonába. Ez pedig egyet kétségtelenül jelent, mégpedig azt, hogy már korántsem olyan biztos, hogy megépül a tanuszoda. Aki eddig türelmetlenül várta, hogy megmártózhassék az uszoda vízében, az nyugodtan kibújhat a papucsából, leveheti az úszósapkát, összehajthatja a törülközőt, mert egy darabig biztosan nem lesz rá szüksége, legalábbis Dunakeszin.”
 

Szerencsére a legtöbb lakó átlátott a szitán, a cikkhez tartozó hozzászólások mindent elmondtak:
„A cikk írója szerint a csend nem jelent soha jót. Talán ennél a cikknél mégis jobb lett volna a csend.”
„Jesszus! Írjunk már hiteles cikkeket kérem! Annyira egyszerű: ha valami gyanús, rákérdezek, ha még gyanúsabb, tovább kérdezősködöm. És ha egy hiteles kép tárult elém, megírom. De csak azért, hogy írjak valamit, ami negatív is, de legalább hiteltelen, na, azért, nem írok.”
Amikor már egészen biztos lett, hogy elkerülhetetlen a tanuszoda megépítése, rögtön úgy tettek, mint akik mindig is támogatták. Holott emlékszem, hogy volt olyan hír, hogy nem szavaztak meg valami tanuszodával kapcsolatos fontos döntést. Idén februárban rögtön két cikket is írtak arról, hogy mégis igaz, lesz tanuszoda és Ők ezt mennyire támogatják.

Ez egy tipikus iskolapéldája annak, hogy az ellenzék rögtön minden fejlesztés ellen szót emel, aztán amikor rájönnek, hogy lesz a beruházásból belőle valami és a lakosság is támogatja, akkor szép csendben, mint az a bizonyos a fűben, meglapulva hátrál és visszavonulót fúj.