2016. április 13., szerda

Hogyan mondjuk, hogy ők is megértsék: NEM SZŰNIK MEG A SZENT ISTVÁN ISKOLA

Mondta már az igazgató, mondta már a tankerületi igazgató, az SZMK vezetője, az önkormányzat, de ezek nem értik. Vagy nem akarják érteni. Általános a képlet a Szent István iskolánál is. Van egy jó hír, Radnótiék ezen kiborulnak, és gyorsan kitalálják, hogyan lehet kiforgatni az egészet, szétszedni, majd újra összerakni valami olyan kitalált történetté, ami lehetőség szerint még pánikot is kelt a lakosságban.


De kezdjük az elején. Az iskolaépítés állami feladat, amióta az iskolák átkerültek az önkormányzatoktól a KLIKhez. Mint az ismeretes, új iskola épül Dunakeszin, amelyet 2017 szeptemberében vehetnek birtokba a dunakesziek. Végre. Szükség van rá, ezt minden épeszű ember megérti, hiszen a lakóparkokkal megnőtt a lakosság száma és egyre több a gyerek. Az elmondások alapján egy szuperiskola lesz, nagy udvarral, sportolási lehetőségekkel, csarnokkal, ráadásul olyan helyen, ami közel esik a lakóparkokhoz, ahol a legnagyobb arányú a gyermekszületés.
A Szent István Általános Iskola amúgy is kinőtte már jelenlegi helyét, és az épületre igencsak ráférne egy felújítás, erről gyakorlatilag évtizedek óta szó van. Ám a bővítése nem lehetséges, így logikus a döntés, hogy ez az intézmény kerüljön át az új épületbe. Jó hír, nem igaz?


Azonban vannak a városban olyanok, akik nem szeretik a jó híreket. Nem hogy nem szeretik, egyszerűen zsigeri késztetést éreznek rá, hogy pletykákkal és fikciókkal mérgezzék meg az addig igazán finom, mindenkinek tetszetős falatot. Itt lép életbe az említett képlet: rontsuk el az örömöt, keltsünk pánikot.

Nagy Nándorunk, vagy ahogy a facebookon mostanában terjed róla „méltatlan Nándi”, rögtön rárepült az ügyre. Mivel odajár két gyereke, azt gondolhattuk volna, ezt az ügyet békén hagyja. Nem kezdi el csűrni-csavarni a dolgokat, hiszen maga is érintett, az ő gyerekei is egy igazi szuperiskolába fognak járni. Hát nem így lett…. A politika vagy a rosszindulatúság függősége ami hajtotta? Ezt nem tudhatjuk. De nem kellett sokat várni és máris azt szajkózta mindenhol: bezár a Szent István iskola.

Nagy Nándor magára haragította a komplett szülői közösséget

A költözésnek mindenki örül, Nándorunkat és társait leszámítva. Sokszor csak legyintenek az emberek a hazugságokra, de láthatóan a „főszerkesztő úr” most átlépett egy határt. Az SZMK vezetője, Mittli Adrienne tollat ragadott és nyílt levelet írt neki (ITT érhető el a teljes változat) amelyben kifejti, mennyire elegük van abból, hogy cikkeivel kárt okoz az iskola közösségének.

„Mi vagyunk a SZENT ISTVÁN ISKOLA, gyerekek, pedagógusok, szülők, a programjainkkal, eredményeinkkel együtt. Nem hiszünk abban, hogy a költözés önmagában egy intézmény végét jelenti. Szeretném megjegyezni, hogy soha senki nem mondta, hogy bezárják és megszüntetik a Szent István Iskolát. Egyedül az Ön cikkeiben (Nagy Nándor cikkei) szerepel ez. Mint megtudtuk, az udvar mérete miatt a bővítésre nincs lehetőség. Hiába építtetné be a tetőteret az Önkormányzat, azzal együtt nagyobb udvart is kellene biztosítani a gyerekeknek. Az előírás 25 m²/fő, ami azt jelenti, hogy legalább három szomszédos telken le kellene bontani a házakat. Ez elhangzott a tájékoztatón, Ön mégsem írt erről a cikkében. Ahogy arról sem, hogy a tantestület támogatja az új épületbe költözést, pedig ez is elhangzott.”

Máshol így nyilatkozik az SZMK vezetője:

„A szülői közösség örömmel fogadta a hírt, hogy egy új, korszerű iskolában tanulhatnak majd gyermekeink. Természetesen felmerülnek különböző kérdések: pl: milyen lesz majd a közlekedés, hogyan lehet majd parkolni. Ezekről a későbbiekben majd egyeztetés történik és biztosak vagyunk abban, hogy a város vezetése megtalálja majd a megfelelő megoldást. Örülnénk viszont annak, ha megszűnnének az iskolával kapcsolatosan megjelenő negatív jellegű cikkek, amelyek többsége sajnálatos módon olyan ember tollából származnak,(egyébként soha meg nem keresett érintett szülőként) akinek gyermekei iskolánk tanulói.”

Hát igen. Nándorunk úgy tűnik, ezúttal elvetette a sulykot, és sikerült egy komplett szülői közösséget magára haragítania. De hát…ki mint veti ágyát….

Konklúzió: Az új iskola szép lesz, jó lesz, nagy lesz, jó helyen lesz. A tanárok és a szülők örülnek neki. Joggal merül fel az olvasóban a kérdés, mégis mi motiválja Nagy Nándort és pajtásait, hogy pánikot keltsenek….? Mint fentebb írtam, nem más, mint a politikai haszon és a zsigeri késztetés a méregkeverésre.
Sajnos náluk a cél szentesíti az eszközt.

Úgy fél Radnóti az egyházi iskolától mint ördög a szenteltvíztől

Másik téma, ami a Szent István Iskola költözésével kapcsolatban felmerült, az az egyházi iskola kérdése volt. Többször, több fórumon is felreppent annak a híre, hogy az Önkormányzat és az Egyház különböző képviselői egyházi iskoláról egyeztetnek. Amikor a Szent István Iskola költözéséről döntöttek a képviselők, Radnóti Henrik előterjesztésében kifejezetten kérte, hogy zárják ki annak lehetőségét, hogy az épületben egyházi iskola működjön.

együk félre egy pillanatra a vallásos-nem vallásos törésvonalat és vizsgáljuk meg a helyzetet.
Adott egy 40.000 lakosságszám feletti város, ahol túljelentkezéssel bíró katolikus óvoda működik. Minden, hasonló lélekszámú városban működik egyházi fenntartású intézmény, akár több is.
A meglévő intézményeken túl, miért ne indulhatna el egy egyházi iskola is? Köztudott, hogy jó tanulmányi eredményeik és nevelési elveik miatt nemcsak a vallásos családok körében népszerűek, így érthető, miért merült fel Dunakeszin is ennek igénye, megvalósíthatóságának végiggondolása.
Tudomásunk szerint az Önkormányzat egyeztetésekbe kezdett a váci püspökkel egy esetleges katolikus iskola létrejöttéről, de még semmi konkrétum nincs az üggyel kapcsolatban.
Mivel az új iskola leghamarabb 2017 szeptemberében nyitja meg kapuit, és a megbeszélések is csak most veszik kezdetüket, leghamarabb 2018-ban lehet szó bármilyen iskola, akár egyházi iskola beindításáról az üresen maradt épületben.
Hogy miért a nagy ellenzés Radnótiék részéről?
Valószínűleg egy egyházi, konzervatív értékeket képviselő iskola nem illik bele a balliberális világképbe, pedig mint tudjuk, Radnóti pártjának vezetője, Gyurcsány Ferenc is „bérmálkozott egy darabig” és majdnem pap lett belőle. (ez komoly)
Radnóti Henrik azonban mégis hidegrázást kap egy katolikus iskola hallatán. Lehet, hogy képzett vallástudós társa, Nagy Nándor tájékoztatta őt félre valamiről…?
Mindenesetre aki átlát a Radnóti&Nagy Nándor-féle trükközésen, pontosan tudja, milyen jó dolog is örülni egy új iskolának ☺