2016. július 21., csütörtök

Így bukj gyorsan háromszázezret

Háromszázezer forintot elkölteni nem nagy kunszt. Nekem egy jó cipőboltban pillanatok alatt menne… De ha túllépünk a gardróbbővítés tematikáján, és munkában gondolkozunk, akkor sem okoz nagyobb gondot. Lukácsi Bálint, drogprevenciós tanácsnoknak azonban igen.

Dunakeszin évekkel ezelőtt létezett egy helyi szinten működő Kábítószer Egyeztető Fórum, aminek feladata a fiatalok (értsd 13-18 évesek) megfelelő tájékoztatása, illetve megóvása volt a kábítószer-használattól. Kvázi egy olyan csapatról van szó, ami a fiatalság nyelvén tájékozatta a leginkább veszélyeztetett réteget.

Az okát nem tudom, de a fórum megszűnt. A gimnáziumban dolgozik egy tanácsadó, és több helyről azt hallom vissza, hogy közvetlen és egyben profi szakember, hallgatnak rá a srácok. Ezt a támogatási pénzt mondjuk az ő munkájának kiterjesztésére, a fórum újraélesztésére költeni értelmes és hasznos dolog lett volna.
De hát hova gondolunk…!

Örök elégedetlenkedőnk, Mr. Lukácsi tavaly nyáron az Önkormányzattal pályázott és nyert 300 000 magyar forintot a föntebb említett helyi Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) újraindítására. Tekintettel arra, hogy Bálint a helyi erők ifjúsági- és drogprevenciós tanácsnoka, az összeget rábízták, végezze szépen a munkáját, tegye a dolgát, indítsa újra a fórumot.


Ennek egy éve. Az elmúlt hónapokban ez a 300 000 csengő magyar forint ott pihent az Önkormányzat számláján, mert Lukácsi ugyan hozzá nem nyúlt. A hírekben olvasható, hogy többször jelezték neki a Városházáról, hogy hamarosan el kell számolni, mi történt a KEF-fel az elmúlt pár hónapban, hogy költötte el a pénzt, stb. Ő azonban a füle botját sem mozdította. Júniusban viszont, idézem: „Lukácsi Bálint tanácsnok úr üzenetében arról tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal munkatársát, hogy lemondó nyilatkozat benyújtása mellett intézkedni kell a támogatás visszautalásáról.” Jaj, de szép.

Majd azzal takarózott, hogy akart csinálni egy kérdőívet, de a szakmai ellenőrzéssel kifutott az időből. De nem nyúlt a pénzhez, szóval lényegében nem csinált semmilyen anyagi kárt. Mondjuk hasznot sem. Hozzáteszem, innentől ennyire fogják majd komolyan venni a keszis pályázatokat… ülj le fiam, egyes!

Most komolyan… Amikor pályázott, eszébe sem jutott, hogy esetleg majd dolgozni is kell, nemcsak okoskodni a kényelmes képviselői székéből? Életében még egy értelmes dolgot nem csinált, nagy nehezen listán bejutott a semmirekellőket tömörítő ballib’ színeiben, és ő akarja megmondani, hogyan működjön egy város? Legalább szívták volna el a páros másik tagjával, Radnótival, addig sincsenek láb alatt.