2017. január 9., hétfő

Egy két gondolat a sziveszteri durrogó piromániáról

Nem is kellett megvárni a Szilvesztert ahhoz, hogy egymásnak essenek a petárda/tűzijáték ellenzők és támogatók. 2016-ban már Karácsonykor forrtak az indulatok a Facebookon. Egymást érték a riadt kutyás, macskás posztok, de részemről például semmilyen háziállat nem kellett ahhoz, hogy csúnyán nézzek, mikor elkezdődött a korlátlan puffogtatás.

Kicsit olyan ez a szilveszter, mintha háborús övezetben lennék – a belsőkertes, jó akusztikával rendelkező társasházunk udvarán csak úgy ropognak a petárdák és a rakéták. A hangok megsokszorozódnak a visszhang miatt, az egyik szomszédnál a 10 hónapos gyerek üvöltött, a másiknál a kiskutya. Köztük meg én, mert féltettem az erkélyem. Mint utóbb kiderült, nem is alaptalanul, hiszen a Barátság u. 25-ben is kigyulladt a nyolcadikon egy erkély, mert a ház előtt "ünneplőknek" köszönhetően odaröppent egy rakéta.

Félreértés ne essék, szeretem a tűzijátékot. Éjfélkor nagyon is szerettem a Főtéren. De otthon, este 8-tól 11-ig, meg hajnal 3-kor már nem annyira.

Arról nem is beszélve, hogy január elsején hogy néznek ki az utcák, mert az "ünneplőnek" eszébe sem jut egy kukáig elvinni az indítódobozokat, vagy összesöpörni a visszahulló maradványokat. Még a Duna-parton is lépten-nyomon kiégett dobozokba botlasz.


A legszebb az, amikor az utca végén lakó "ünneplő" társaság eljött a szomszéd házig, mert nehogy már az ő házára, kertjébe, autójára essen vissza a szemét. Ne az ő háza gyulladjon ki, vagy az ő autójának fényezése égjen meg. Meg aztán majd a kiválasztott ház lakói eltakarítják a szemetet, ha nem tetszik nekik. Hát nem intelligens az ilyen?

Az az igazság, hogy az önkormányzat helyében valami helyi rendeletben szabályoznaám az ilyen jellegű szemetelést, károkozást, és az engedélyezett keretidőn kívüli rakétázást, egyebeket. Úgy büntetném, hogy az fájjon.

Ha van kedvetek, kommentáljatok be a Facebook postunk alatt, hogy ti mit csinálnátok, hogy az élményre emlékezzünk, ne a bosszúságra.