2017. február 25., szombat

Jobbról balra előz a mentős

Évekkel ezelőtt volt napirendben Varga Zoltán fájó pontja, a nappali sürgősségi ügyelet átszervezése, melynél ő maga – diploma híján – sofőri szolgálatot teljesített. Most baloldalon kezdték el újra fújni a lufit.

Aki nem tudná, hogy pontosan miről van szó, annak igyekszem nagyon tömören összefoglalni.

A sürgősségi betegellátást az ország egész területén az Országos Mentőszolgálat biztosítja. A Dunakeszin bekövetkező baleset vagy súlyos rosszullét esetén a segélyhívás a regionális mentésirányító központba fut be, ahol azonnal riasztják a legközelebbi, megfelelő mentőegységet - az esetek többségében a legmegfelelőbb segítséget a helyi, Dunakeszi Mentőállomásról induló mentőautók riasztása jelenti.

Ezzel szemben Dunakeszin 2008 és 2013 között emellett működött egy másik nappali sürgősségi ügyelet is, melyet az Önkormányzat is támogatott önkéntesen vállalt tevékenységként évi 7-8 millió forintból. Az alapítványi formában működő társaság anno azzal a kéréssel fordult ugyanis az önkormányzathoz, hogy segítsen nekik az elindulásban úgy 1-2 évig, aztán ők utána megállnak majd a saját lábukon a megszerzett adó 1 százalékokból meg a támogatásokból. Valamiért ez nem így történt. Időben és pénzben is egyre többet kértek, míg a város megálljt parancsolt, és rendet rakott az ügyben, ami valójában egy zavaró párhuzamosság volt az OEP által finanszírozott rendszer mellett.

Már csak azért is kellett a rendrakás, mert az alapítvány a kapott támogatással nem tudott elszámolni, mert a pénz "valahogyan" egy Kft.-hez vándorolt. Ha az értesüléseink nem csalnak, a mai napig 22 millió forint lóg a levegőben – elszámolni nem tudnak vele, visszafizetniük nincs miből, a NAV próbálja behajtani. Így most azt várják, hogy elévüljön a sztori.


De túl az "elveszett" pénzen, azért Dunakeszi kicsi falu, és a mentőbe fixen beszerelt saját gyerekülés, meg a szírénázva rohanás az Auchanba, hogy le ne maradjanak az ebédről, azért még előkerülnek a folyosói beszélgetésekben.


De ez még csak a történet eleje. Ugyanis a mentős alapítványtól jogosan megvont támogatás hosszú ideig volt téma a helyi közösségi felületeken Varga Zoltánnak, Jobbikos önkormányzati képviselőnek köszönhetően. Majd belenyugodott. Vagy mégsem?

Most a DK-s Radnóti Henrik jött elő ugyanezzel az ötlettel, így 4 év és 22 millió eltűnt forint után. (Miközben Dunakeszin a beteg mentő rendszer jól működik.)
A jobbikos Vargával való együttműködés, a szélső bal- és a szélső jobboldal összefonódása van a háttérben? Vagy léteznek ilyen véletlenek? És ugye tudjuk, hogy Varga támogatja a Jobbik balra tolódását.

Én azt hiszem, hogy valójában nem nehéz kitalálni, hogy egyre több hasonló hírrel, összefogással fogunk találkozni. És itt most nem is arról van szó, hogy kinek milyen az értékrendje és azt hogyan fogalmazza meg politikaként, vagy hogy mi a valós célja a politikában. Hanem az, hogy két ilyen távoli értékrend csak elvtelenül hozható össze. De ez Radnótit és Vargát úgy látszik nemigen zavarja az alvásban.