2017. február 25., szombat

Új értelmet nyert a kollektív büntetés fogalma

Felújították a Pálya utcát, ahol mindenki suhant, mint a szélvész, teljesen mindegy, hogy konkrétan mennyi is a sebességhatár. Az önkormányzat erre népnevelésbe kezdett, kitett egy lámpás sebességmérőt. Na de nem az ismert fajtát, hanem egy okosat.


Hogyan működik?


A Muskátli utcai közlekedési lámpa előtt 200 méterrel van egy-egy sebességmérő mindkét irányban, melynek érzékelője össze van kötve a közlekedési lámpával. Ha a mért sebesség eléri az 50 km/h-t, a kereszteződés lámpája pirosra vált.

A mellékhatás viszont az, hogy ugye nem csak annak vált pirosra a lámpa, aki gyorsan megy, hanem a szembejövőnek is. Na, ilyenkor csuklik a másik sofőr kedves édesanyja.

Hiába közlekedek én szabályosan, ha más tesz a sebességhatárra nagyívben. És persze fordítva is történt már meg, és akaratomon kívül szívattam meg a szembejövőt.

Ha tehát nem szeretnék Szombathelyről csekket kapni, vagy egy nyomdafestéket nem tűrő minősítést a szemben fékezőtől, érdemes betartani a szabályt. Bár teszem hozzá, azért a rendőrségi trafipax sem kattan el kerek ötvennél, és 10%-kal minimum feljebb kellene hangolni a műszert.

Úgyhogy mi normális tempóban közlekedjünk, de az önkori meg vegye elő a csavarhúzóját és lesz szíves beállítani a műszert a rendőrségi határértékekre. És úgy lesz korrekt igazán a népnevelés.