2017. március 13., hétfő

Dunakeszi strand

Mostanság Dunakeszi strandos cikkel, bejegyzéssel, véleménnyel van tele a Facebook. Egészen eddig az volt a probléma, hogy nem volt strand. Most meg úgy néz ki, hogy már az is probléma, ha lesz.

"Munkaköri kötelességünk" követni a Dunakesziről szóló cikkeket, híreket, így igen gyakran találkoztam azzal a felhívással, hogy „szerezzük vissza a strandot!”. Na de az sosem volt nekem világos, hogy hogyan. Kicsit olyan ez, mint a South Parkban a gyatyalopó gnómok gondolkodása: odalopózunk, elcsenjük a gatyákat ...és profit. Kár hogy a gondolatmenetből hiányzik néhány fázis. Ahogy a "szerezzük vissza a strandot" folyamatból is.

Na de pontosan mi is itt a gond?

Anno volt a tévében egy riport, hogy a strand területe a városé, de a Fővárosi Vízművek megtiltotta, hogy a területet strandként hasznosítsuk. Szóval a terület valójában megvan, de nem lehet belőle strandot csinálni (az ott álló peres építménynek ehhez nincs köze.)

Viszont ugye Dunakeszin van igény egy dunai strandra, tehát vett a város egy területet a Katonadomb mellett, hogy majd ott lesz. Nem vág ki fákat, csak az aljnövényzetet tisztítja le, illetve ellátja a területet öltözővel, WC-vel, zuhanyzóval – olyasmivel, ami egy kulturált strandhoz kell.

A baloldali "ellenálók" persze nyilván elkezdtek hőbörögni, hogy inkább szerezzék vissza a régit. De ugye azt nem lehet, mert a Fővárosi Vízművek kútjainak védőterületébe esik, ahol még a belépést is büntetik. Akkor most miért is nem jó az a hely, ahol nem tiltja a Vízművek a strandolást?

Strand kell. Pont. De a régiből, hiába pereskednek már hosszú évek óta, nem lehet strand. Ezért csinálnának egyet máshol – ahol a vízminőség, meg a vízmélység és a körülmények olyanok, mint magyarországi Duna szakaszon sehol máshol.

Erre Radnóti Henrik képviselő még mindig azt tolja, hogy "szerezzük vissza a régit". Illetve lobogtat egy ráckevei (???) eladó erdősávot. Mert az olcsóbb. De ha egyszer Dunakeszi Dunakeszin van, Ráckeve meg Ráckevén, akkor ez sajnos nem számít. És biztos van a Duna vonalán még olyan hely, ahol Ráckevénél is olcsóbban lehet parti erdősávot venni. De Dunakeszin ezek az adatok irrelevánsak. Dunakeszi pedig nem építhet Ráckevén, vagy más parti városban strandot a dunakeszieknek, ugye? Na ennyit az alma körte esetéről.

Tehát Dunakeszinek remélhetőleg lesz egy dunakeszi strandja egy platánliget közepén. Szerintem van minek örülni.