2017. március 27., hétfő

Komment kampány a katolikus iskola ellen

Nem igazán értem azt a negatív megközelítést, filozófiát, mely a Dunakeszin létesülő katolikus általános iskolát lengi körbe. Azt hittem, hogy az internet bugyrait vizsgálgatva már jelentősen megnövekedett az ingerküszöböm, és nem tudnak már kommentek meglepetést okozni. Pedig dehogynem...

Egyszerűen nem hittem a szememnek, mikor elkezdtem olvasni a katolikus iskoláról megjelent cikkekhez érkező kommentháborút. Elgondolkodtam, hogy láttam-e már valaha egyszerre egy helyen ennyi hitehagyott, kiábrándult, kiégett és céltalanul a világban lézengő embert, mint ott, az alatt az egyetlen árva cikk alatt.

A már korábban is bemutatott, jogerősen rágalmazásért elítélt Demeter Róbert vitte a prímet. Véleménye szerint nem kell katolikus iskola, mert a világon a vallás gyilkolta meg a legtöbb embert, nem kell azt tovább terjeszteni meg támogatni. (Csak így zárójleben szeretném megjegyezni, hogy ez a mondat a nagy kommunista vezér és diktátor, Mao Ce-tung legtöbbet idézett gondolata)


Az egy dolog, hogy ezzel a mondattal világossá tette, hogyan képes ennyi gerinctelen marhaságra, de rendkívül alacsony intelligenciáját is bemutatta. Miben is hisz, hogyan ad hálát, hogyan kér segítséget vagy bocsánatot egy ilyen ember? Milyen lelkülete van annak, aki a vallás hatását, létezését csak és kizárólag a vallásháborúkkal azonosítja?

A hit nem csupán elvesz, sokkal többet ad. Kapaszkodót jóban-rosszban; megnyugvást, reményt. Teljesen mindegy, hogy katolikus, református vagy evangélikus egy oktatási intézmény, biztos, hogy egy más jellegű oktatást biztosít. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy minden embernek és neki is hinnie kell valamiben, tehát nem zavar, ha ateista. De az zavar, ha bárki azok ellen kampányol, akik ilyen értékrendű iskolába szeretnék íratni a gyermeküket.

Pedig az, hogy ki milyen iskolába íratja a gyermekét, egy szabadon választott lehetőség, melyhez minden szülőnek joga van. Azt, hogy Dunakeszin létesüljön egy nem körzetes, hanem szabadon választható egyházi iskola, egyébként a Szent Erzsébet óvoda is indokolja, hiszen oda is jelentős túljelentkezés van, igény van rá. Most hallottam az ismerősömtől, akik oda járnak, hogy plusz egy csoporttal több lesz ott, akkora az igény.

Ám szerintem nem is azon kellene elgondolkodnunk, hogy egyáltalán van-e itt létjogosultsága egy katolikus iskolának, hanem azon, hogy a magukat liberálisnak, azaz elfogadónak, nyitottnak és empatikusnak valló személyek miért nem azt a filozófiát képviselik most, mint amit hirdetnek – miszerint mindenki választhasson saját bevallása szerint? Mert úgy tűnik, számukra viszonylag korlátozott az elfogadás fogalma, és ha a sajátjukon kívül új virág kerül a rétre, azt inkább eltaposnák.