2017. május 30., kedd

Azbeszt vagy nem azbeszt?

Április végén tört ki a tömeghisztéria, hogy valaki tudja, hogy valakinek az ismerőse látta, hogy a régi homokbányához hozták a volt PeCsa azbeszttől hemzsegő sittjét.

A régi homokbányába (Dunakeszi és Göd között, Göd felé a Fő út jobb oldalán) rendszeresen érkezik építési hulladék a fővárosból. Inert hulladéklerakó lévén főként kitermelt földet, sittet hoznak, illetve olyan anyagokat, amik nem szennyezik a környezetet, és nem károsítják az emberi szervezetet.

Az azbeszt nem egy ilyen anyag. Egyrészt csak betonba öntve lehet hulladékként tárolni, másrészt, amiért félnünk kell tőle, az az a tulajdonsága, hogy levegővel érintkezve a szemcséi leválnak a paláról, majd ott keringenek tovább – míg valaki mondjuk be nem lélegzi.A 20. század első felében több millió négyzetméternyi azbesztet építettek be ingatlanokba szerte az országban. Hiába, hogy a ’80-as és ’90-es években már elkezdődött az azbesztmentesítés, mire a sor végére érnek, az még 1-2 évtized. Ez annyit jelent, hogy szinte bármelyik 2000 előtt épített épület felújításakor, bontásakor keletkezhet azbeszthulladék, ami bekerül a természetes környezetbe.
Sokan pedig megspórolják a szakszerű munkát, mert azbesztet vízzel kell bontani, az meg drágább, mint a szomszéd csákánya.
Igen, a Petőfi Csarnok bontásakor is keletkezhetett azbeszttartalmú hulladék, mivel a PeCsává alakított Iparcsarnok több mint száz éve épült. Az pedig, hogy az azbeszt Dunakeszire jött vagy sem, csak attól függ, hogy a törmeléket szakszerűen kezelték vagy sem. Ha igen, a bontást végzőknek kutya kötelességük volt a veszélyes hulladékot annak megfelelő helyre szállítaniuk. Ha nem, akkor akár lerakhatták egy olyan tárolóban is, mint a városunk határában lévő lerakó (és szállítás közben is szépen széthintették a port, ahogy illik).

Engem ez a téma azért is érdekel nagyon, mert a közelben lakom. Ami infóval eddig találkoztam ezügyben: a városi közteresek kint voltak a lerakóban, nem találtak semmi oda nem illőt. De nyilván, ők nem szakértők, nem biztos, hogy felismerik, és ha találtak volna, se csinálhattak volna vele semmit azon kívül, hogy jelentik a hatóságoknak. Amit azóta közzétettek ezzel kapcsolatban, az annyi, hogy biztos, ami biztos, jelentették a dolgot a Környezetvédelmi Hatóságnak, hiszen ez az ő dolguk, hogy ellenőrizzék, van-e azbeszt a hulladékok között, vagy nincs. Kíváncsian várom a fejleményeket.