2017. október 10., kedd

Varga másnak ásott vermet, de maga esett bele

Már boldog és boldogtalan is megírta, sőt az országos sajtó is tele van azzal, hogy a DK-s Radnóti Henrik mindösszesen 35 ezerért hazudott és csalt.

Szép történet. De az üggyel kapcsolatban történt valami más is, egy ugyanennyire gerinces sztori, ami eddig valahogy nem került reflektorfénybe.

Történt ugyanis, hogy a jog büszke őre, Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselő, pozíció- és álláshalmozó, védelmébe vette Radnótit.

Ezzel persze önmagában semmi gond nincs, hiszen Vargának is van tapasztalata az ilyen szituációkban. Naná, hogy védelmébe veszi. Bár tény, hogy a Varga-közeli mentős alapítvány nem ilyen piti összegekkel, hanem 22 millióval nem tud elszámolni (…és milyen érdekes, hogy nemrégiben pont Radnóti szerette volna folytatni a mentős-alapítványozást?)
Varga úgy kívánta védeni Radnótit, hogy közösségi oldalán nyilvánosságra hozta a zárt ülésen kiadott dokumentumokat. Szám szerint négyből hármat.

Varga facebookos írásában jogsértésről magyaráz, miközben minden jogszabályt megsértve hozta nyilvánosságra a zárt ülés előterjesztését, Radnóti orvosi igazolását, és a polgármester levelét, amit az orvosnak írt. De ha ezzel Varga már minden jogszabályt megsértett, miért nem hozta nyilvánosságra az orvos válaszát is, a negyedik dokumentumot? Természetesen azért nem, mert abból kiderül, hogy semmiféle szenzitív adat nincs benne és semmiféle jogszabályt nem sértett, se a munkáltató, aki a kérdést feltette, se az orvos, aki a törvények betartásával válaszolt arra.

Ugyanis a polgármester szenzitív adatot nem kért (lásd a cikk alján a levelét), az orvos pedig sem a „beteg” betegségéről, sem állapotáról, sem a rajta végzett vizsgálatokról, vagy azok eredményeiről nem írt. Tudjuk, mert megszereztük. És most már körülbelül tök mindegy, hogy a három, Varga által nyilvánosságra hozott dokumentum mellett ez a negyedik is megjelenik. Íme:


Az önkormányzat tehát láthatóan semmilyen szenzitív adattal nem élt vissza, amikor a zárt ülésen kiosztotta az orvos válaszát, és jogsértést sem követett el, amikor munkáltatóként egy levélváltásban leellenőrizte az egy hónappal korábbra kiállított orvosi igazolást. Ezt támasztja alá Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az MNO.hu-nak tett nyilatkozatában:

„a visszamenőleg kiadott orvosi igazolás nem a legjobb gyakorlat, valódiságát tényleg kétségbe lehet vonni. A munkáltató egyébként megkérdezheti az orvost, hogy betege megjelent-e a rendelésen, táppénzre kiírták-e.”

Mégis akkor mi értelme volt Varga jogsértő hangoskodásának? Miért érte ez meg neki? A válasz nyilvánvaló: Közelednek a választások. Varga Zoltán Péter pedig politikai karrierjét próbálja építeni. Bármilyen ügyre, bármilyen áron felkapaszkodik, hogy reflektorfénybe kerüljön.

Na de itt egy pillanatra még álljunk meg. Mert a „bármi áron” jelen esetben nem egy bulváros túlzás. Tudniillik egy képviselő elmondása szerint

a rendszerváltás óta Dunakeszin még nem volt arra példa, hogy valaki közzétegye egy zárt ülés anyagát. Idézem „ez annyira szentségtörés, mint amikor a Himnusz alatt mindenki feláll, de te ülve maradsz. Ennek a Varga Zolinak semmi sem szent.”

Ráadásul Varga állításával ellentétben, a DK-s Radnótival elég szoros az együttműködése, még ha ezt nem is hivatalosan teszi. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a Jobbikban támogatják-e ezt az összefonódást, illetve a jogsértő képviselői magatartást?UPDATE!

Varga Zoltán Péter, hű olvasónk, saját weboldalán írja, hogy mennyire jogsértő a fentebb bemutatott orvosi igazolást megjelentetni. Azt írja:

Eszerint egészségügyi adat többek között az érintett testi állapotára vonatkozó, általa közölt adat. Személyazonosító adat több más mellett a családi és utónév, az anya leánykori neve, valamint a lakóhely. Gyógykezelés minden olyan tevékenység, amely az egészség megőrzésére, továbbá a megbetegedések megelőzése, korai felismerése, megállapítása, gyógyítása céljából az érintett vizsgálati anyagainak feldolgozására irányul, ideértve a gyógyszerek kiszolgálását is. Végezetül orvosi titok a gyógykezelés során az adatkezelő tudomására jutott egészségügyi és személyazonosító adat, továbbá a szükséges vagy folyamatban lévő, illetve befejezett gyógykezelésre vonatkozó, valamint a gyógykezeléssel kapcsolatban megismert egyéb adat.

Nos, ez mind igaz lenne, ha


(Mellékletek: A Varga által nyilvánosságra hozott orvosi igazolás és a polgármester levele)