2018. január 9., kedd

A főtéri tűzeset nyomában

Bizonyára mindenki hallott a Főtéren történt tűzesetről a két ünnep közötti időszakban.
Volt, aki ott volt, volt, aki hallott róla, volt, aki az ablakából látta, és volt, aki csak a fodrásznál hallgathatta meg a jobbnál jobb sztorikat, hogy mi, hogy történt. Én ott voltam.Elektromos zárlat okozta tűz volt. Ennyire egyszerű. Nem volt gyújtogatás, ahogy azt nénikéktől a fejemet fogva hallgattam. Szerencsére nem történt személyi sérülés köszönhetően az ott dolgozók és a tűzoltók gyorsaságának és alaposságának.

Az oltás, a takarítás és a tájékoztatása szerintem elég korrekten ment, hogy olyat ne mondjak, az országos viszonyokat tekintve meglepően jól. De egy valami nem hagyott nyugodni. Részben ezért is írtam. Elég felháborító, hogy Varga Zoltán Péter, Jobbikos kép(mutató)viselő, első dolga az volt ez ügyben, hogy a közösségi médián keresztül háborgott, hogy ki felelős a tűzért, hogy engedheti meg magának az önkormányzat, hogy egy ilyen rendezvényen tűz üssön ki. Nem is szaporítom tovább a szót, érdemes elolvasni az „önkéntes tűzoltó úr” Facebook bejegyzését:

„Elképesztő! Egy vélhetően több millió forintos költségvetésű városi rendezvényen, Dunakeszi főterén, a korcsolyapálya nyitvatartási idejében - ahol a sajtó szerint számtalan gyerek korizik ilyenkor -, a korcsolyapályát fedő ponyvától, a lakóházaktól, a többi faháztól és a Városháza épületétől alig néhány méterre? Kisebb csoda, hogy nem történt komolyabb tragédia! Az ügyben haladéktalanul kérdéseket teszek fel és válaszokat várok a rendezvényt szervező önkormányzattól, melyet természetesen azonnal nyilvánosságra hozok. És íme, az újabb bizonyíték, hogy miért szükséges, hogy a helyi önkéntes tűzoltóság mielőbb bevethető állapotba kerüljön! Bármikor jól jöhet, hogy a hivatásos szervekkel együttműködve egy helyi csapat is kivehesse a részét a tűzoltásból és a mentésből!”

Egyrészt a képviselő úr első dolga az volt, miután rohant a Facebookra természetesen, hogy "haladéktalanul kérdéseket tegyen fel az önkormányzatnak".

Mint önkéntes tűzoltó, nem inkább haladéktalanul a Főtérre kellett volna sietnie? Ha már oltani nem tudnak, hol volt a biztosítás és a romeltakarítás alatt az a bizonyos tűzoltó alapítvány, amiről büszkén millió képet posztolt a Facebookra?

De, ha már a gyerekeknél tartunk, több sebből is vérzik Varga Zoltán Péter jajveszékelő írása, ugyanis most hirtelen nagyon fontosak lettek a gyerekek és a korcsolyapálya, nehogy baj érje őket. Ám, amikor érdemben segíthette volna a most olyannyira pártfogolt gyermekeket, nem tette. Száz helyen olvasom, hogy mint megyei közgyűlési képviselőnek (halkan jegyzem meg, ezt azért be lehetne válogatni a „top 10 legkényelmesebb állás a világon” kategóriába) véééégre lett volna egy alkalma, hogy értünk, dunakesziekért is tegyen már valamit, amikor csak egy gombot kellett volna megnyomnia. Korábban ugyanis Dunakeszi ovi és bölcsiépítésre 730 millió forintról döntöttek a megyén, azonban meg sem jelent a zárószavazáson, és nem szavazta meg ezt a pénzt. De azért a tiszteletdíját maradéktalanul felvette.

Varga ilyen kérdéseket intézett a polgármesternek:


  • Mi okozta a városi rendezvényen történt tűzesetet?
  • Ki az adventi vásárnak, a szilveszteri újévköszöntőnek és a városi korcsolyapályának is helyt adó, heteken át tartó városi rendezvény konkrét szervezési feladatait ellátó felelőse? Feladatát mekkora összegért végzi?
  • Ki a felelős a tűzesetért?
  • Tartózkodott-e a tűzeset időpontjában valaki a helyszínen, vagy éppen a nyitva tartó korcsolyapályán, azaz volt-e közvetlen veszélyben emberélet?
  • Milyen tűzvédelmi előírások vonatkoznak a rendezvényre?
  • Ki tette meg a tűzvédelmi előírások betartásához szükséges intézkedéseket, illetve azt az önkormányzat részéről ki ellenőrizte?

"Jeleztem, hogy a válaszok függvényében, vagy attól függetlenül adott esetben további kérdéseket fogok feltenni. A válaszokról oldalamon tájékoztatom a nyilvánosságot.”

A városháza persze tájékoztatta az embereket az esetről, aki infót akart, az el tudta olvasni a honlapjukon, vagy a facebook oldalukon. Nem tudom, hogy Varga miről szeretne még tájékoztatni minket. De mondjuk arról szívesen olvasnék, hogy mint önkéntes tűzoltó merre járt, az eset idején.

Sajnos ilyen technikai problémák bárhol történhetnek, nem kellene ujjal mutogatni senkire, a képviselő úr ehhez azonban nagyon jól ért. Vannak szakemberek, akik viszont a tűzesetekhez értenek, oda is mentek a helyszínre, ki is vizsgálták az ügyet, és meg is mondták a tűz okát: elektromos zárlat.

„Feladatát mekkora összegért végzi?” Vele ellentétben sokan dolgoznak a városért, és igen, mivel ez a munkájuk, pénzt is kapnak érte, jogosan. Persze Varga úgy veszi fel a pénzét, hogy el sem megy a Dunakeszinek 730 milliót jelentő zárószavazásra.

Felháborítónak tartom, hogy Varga önkéntes tűzoltóként szájhősködve, inkább otthon üldögélve a foteljában a Facebookra posztolgat számonkérően, minthogy menjen segíteni, ha másban nem, legalább a szakszerű takarításban.

De szerencsére voltak a főtéren is és a megyei közgyűlésben is, akik tudták, mi a dolguk.